Regnandet skyddar virket mot angrepp

Den regniga sommaren har säkert förargat många vid det här laget. Men för skogsägare i de områden som drabbades av stormen Per i januari är ruskvädret till glädje. (P1 Vetenskapsradion)

För varje regnig dag som går så mildras risken för ett omfattande utbrott av den skadliga granbarkborren.

Det säger Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens insektsexpert.

– Skogsbruket har mer tid på sig att ta rätt på stockarna med granbarkborrar i. Så för skogen och skogsbruket är det enbart positivt, säger Gunnar Isacsson.

Spar många slantar
Inledningen på semestermånaden juli inte varit någon glädjande upplevelse för semesterfirare. Däremot, så kan regnet komma att spara många slantar för det för Sverige så viktiga skogsbruket.

Granbarkborren förstörde skog för miljardbelopp under de varma somrarna som följde stormen Gudrun vintern 2005. I sommar, den första sommaren efter stormen Per i januari, ser granbarkborren inte ut att ställa till samma skador.

Förökar sig inte
När det regnar och är kyligt så håller sig den för skogsägarna så fruktade granbarkborren kvar under trädens bark, och ger sig inte ut och svärmar och förökar sig som den skulle göra om det var solgassiga dagar.

Så varje dag utan sol är en vinst för skogsägarna, som vinner tid att transportera bort de upp till fem miljoner kubikmeter stormfällda träd som ännu ligger kvar i de sydsvenska skogarna.

Mot normala nivåer
Ju mer virke som transporteras bort, desto större är chansen att antalet granbarkborrar närmar sig mer normala nivåer igen.

– Om vi skulle klara oss från större stormfällningar de närmaste åren, och att kommande somrar blir lite mer normala med skapligt med regn, så kanske vi kan vara nere normala barkborrenivåer inom ett par tre år igen, säger Gunnar Isacsson. 

Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".