Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot gruvdrift på Österlen

Protesttröja mot gruvor på Österlen från 1999.

Intresset för att starta gruvdrift i Sverige har ökat kraftigt, antalet undersökningstillstånd som Bergsstaten fått in och beviljat har nästan fördubblats under de senaste fem åren. Framförallt är det i Norrland som man vill starta gruvor men även på skånska Österlen finns planer på gruvdrift

Motståndet mot gruvplanerna har varit starkt, en lokal protestgrupp har bildats och även från politiskt håll är man kritisk.

– Österlen är ett sådant starkt varumärke, ett vackert område alla vill värna. Vi har över två miljoner turister årligen som kommer till vår kommun och Österlen. Det skulle kunna skadas allvarligt om man gör ett allvarligt ingrepp i naturen, säger Christer Akej, m, ordförande i kommunstyrelsen i Simrishamn.

Inte första gången
Det är inte första gången som det funnits planer på att starta gruvor på Österlen. För åtta år sedan ville företaget Geoforum undersöka förekomsten av zink i området, ett projekt som aldrig blev av.

Mycket beroende på det starka lokala motståndet som leddes av bland annat abbedissan vid Kronovalls kloster, Moder Tyra Antonia och greve Carl Piper.

Alunskiffer
Nu är det danska företaget, Alun skiffer och son AB, som vill leta efter alunskiffer på ett knappt 1 000 hektar stort område sydväst om Gärsnäs.

Motståndet mot gruvplanerna är än en gång starkt. En ny, högljudd, motståndsgrupp har bildats och de lokala politikerna, som framförallt är rädda för vilken effekt gruvdriften skulle ha på turistnäringen, ställer sig alltså bakom protesterna.

– Man räknar med att 580 personer är sysselsatta inom turistnäringen i vår kommun och vi får in över 50 miljoner kronor i rena skatteintäkter till kommunen, säger Christer Akej.

Skulle inte gruvnäringen också innebära värdefulla arbetstillfällen för kommunen?

– Det har vi ju redan inom turismen och andra näringar, turism och lantbruk och andra sysselsättningar som finns här nere.

På onsdagen kommer bergmästaren Jan-Olof Hedström ner till Österlen för att på plats skaffa sig en uppfattning om läget. Det är han som någon gång i slutet av sommaren kommer att avgöra om man ska få börja ta prover på marken eller inte.

Övertyga bergmästaren
Kommunstyrelseordförande Christer Akej har ett möte med bergmästaren på onsdagseftermiddagen och då tänker han göra sitt bästa för att övertyga honom om sin ståndpunkt.

– Vi ska visa det fina landskapet vi har och informera honom om vilken betydelse turistnäringen har för kommunen, och just betydelsen vårt fina landskap har som attraktionskraft för turisterna. Detta skulle allvarligt kunna påverkas. Jag hoppas att bergmästaren kommer att inse att Österlen och gruvor inte hör ihop.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".