Sverige vann tvist om giftigt ogräsmedel

Det giftiga bekämpningsmedlet parakvat borde aldrig ha godkänts av EU-kommissionen. Det slår EG-domstolen fast i dag.

Domen som kom under onsdagen är en seger för Sverige som stridit för att EU ska dra tillbaka sitt godkännande av bekämpningsmedlet.

Parakvat är ett av världens mest använda medel för att bekämpa ogräs. Det är extremt farligt att hantera och det finns inga botemedel om man väl blivit förgiftad.

Små mängder dödar
Även så små mängder som en halv tesked leder till en plågsam död, men det räcker med att få medlet på huden för att man ska dö av följderna.

I EU används parakvat för att ta kål på ogräs i vinodlingar, olivlundar och hasselnötsodlingar. Flera EU-länder har förbjudit ämnet. Sverige gjorde det i början av 80-talet.

Kemiindustrin tryckte på
Efter att kemiindustrin tryckt på för att få upp parakvat på en lista över godkända ämnen i EU blev medlet tillåtet igen. Sverige tvingades ta bort sitt förbud för två år sen.

EU-kommissionen stämdes då av Sverige, med stöd av Danmark, Finland och Österrike. Enligt Sverige har EU-kommissionen inte talat om hur man ska kunna hantera medlet på ett säkert sätt.

Dålig utredning
Idag säger EG-domstolen alltså att Sverige hade rätt och att EU-kommissionens utredning av ämnet var för dålig. Trots att det finns studier som tyder på ett samband mellan använding av parakvat och Parkinsons sjukdom har kommissionen inte gjort någon bedömning av de riskerna.

En fransk studie som kommissionen använde som stöd för att godkänna ämnet har inte granskats tillräckligt.

När EU-kommissionen hävdade att de grundat sin bedömning att parakvat är ofarligt för djur inom 14 olika användningsområden har de i själva verket bara undersökt två av de områdena. Inte ens där kunde de enligt EG-domstolen helt säkert säga att det var riskfritt.

Camilla Wahlman
camilla.wahlman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".