Peter Eriksson framför en solfångare i Visby.

Mp: "För krångligt att producera el själv"

På tisdagen är det miljöpartiets dag under Almedalsveckan i Visby med tal av språkröret Peter Eriksson i kväll. Han föreslår nu att det ska bli lättare för privatpersoner som har mindre vindkraftverk eller bönder som rötar gödsel att sälja överskottselen genom det allmänna kraftnätet.

– Vi tycker att det behöver bli fler producenter av småskalig förnybar elenergi. Det är det stora alternativet i framtiden. Effektivisering och förnybar energi, men då handlar det  om tusentals olika människor, företag, bönder, kanske bostadsrättföreningar som vill göra en insats för klimatet och producera egen elenergi istället för att köpa. Idag är det alldeles för krångligt, säger Peter Eriksson

Dyrt och krångligt
I dag är det dels krångligt, dels mindre lönsamt att försöka sälja den överskottsel som produceras på en gård. Exempelvis måste producenten betala skatter och avgifter för alla energi som produceras där. Om hon bara behöver betala för den el som konsumeras av henne själv så blir produktionen mer lönsam.

Fler kommer då att producera och överskottet blir större.

Fast pris
Peter Eriksson tycker att det vore enklast om små producenter av solenergi, vindenergi eller energi från biogas fick ett fast pris per kilowattimme från Svenska Kraftnät.

I Tyskland finns det redan fler tusen småproducenter enligt Peter Eriksson och han tror på en liknande utveckling i Sverige.

– Då kommer vi också att få en fantastiks utveckling på det här området och behöver inte satsat på nya kärnkraftverk eller andra storskaliga lösningar.

Men om en bonde börjar utvinna energi från sin överskottsgödsel bidrar det speciellt mycket i det stora hela?

– Det gör mycket bra effekter, både för att vi får förnybar elenergi, men också att vi får minskade klimatutsläpp och minskade utsläpp till östersjön, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".