Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser handlade med stulna lyxbilar

Nu utreds en omfattande skandal i Ryssland där maffian, tillsammans med polisen och säkerhetstjänsten bedrivit omfattande handel med stulna utländska lyxibilar, som sålts till intet ont anande ryska köpare.
I tisdags greps en rysk polismajor för att ha tagit cirka 40 000 kronor i mutor för att få bort en lyxbil från polisens register över stulna bilar. Detta efter tips från den arge bilköparen, som trott att hans bil var helt ren och lagligen inköpt. Internutredning Sedan dess har det ryska inrikesdepartementet satt igång en stor internutredning som håller på att rulla upp en omfattande härva kring en verksamhet, där maffian, poliser i olika ställning och till och med folk inom säkerhetstjänsten, FSB, ingår, liksom en del lokala åklagare. Maffian stal bilarna i utlandet huvudsakligen i Västeuropa och förde in dem till Ryssland och sålde bilarna vidare till tvivelaktiga bilfrsäljare. Sedan hjälpte involverad polispersonal och andra tjänstemän till att utfärda falska papper som gav sken av att bilen i fråga var helt ren. Men poliserna strök aldrig bilarna från polisregistret över stulna fordon. Maffian och polisen samarbetade Strax efter att den intet ont anande köparen betalat och fått sin bil kontaktade maffian sina medhjälpare inom polisen och gav köparens namn och address. Därefter uppsökte de kriminella poliserna köparen och hävdade att de skulle beslagta bilen eftersom den finns i polisregistret. Samtidigt kom dock en erbjudan: om köparen kunde tänka sig att betala allt mellan 20 000 och 60 000 kronor i mutor, beroende på bilens värde och köparens köpkraft så kunde poliserna se till att bilen ströks i polisregistret över stulna bilar. Vinst på 50 miljoner kronor På det sättet misstänks ligan ha tjänat minst 50 miljoner kronor bara under det senaste året genom de lönande bilstölderna och försäljningen, och den avslutande mutan från polisernas sida. Ligan sålde flera en tusen lyxbilar olagligen bara under förra året hävdar en talesman vid det ryska riksåklagarämbetet.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".