Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Indisk Boforsrättegång inleds i december

Det blir en rättegång i Indien mot den svenska vapentillverkaren Bofors. Rättegången ska inledas om knappt tre veckor, beslutade den indiska domstolen på fredagen, som samtidigt väckte åtal i muthärvan kring Indiens köp av Bofors-kanoner 1986.
En domare i New Delhi satte på fredagen den 4 december som startdatum för en rättegång. Det är det senaste, men troligen inte det sista kapitlet i den segdragna juridiska och politiska härvan kring Bofors försäljning av kanoner till Indien på 80-talet. Stora mutbelopp I åtalspunkterna som lästes upp anklagas Bofors för att ha betalat ut hundratals miljoner kronor i mutor för att få sälja kanoner till Indien. I åtalet sägs att Bofors på ett oärligt sätt fått indiska regeringen att tro att Bofors vapensystem var det billigaste och bästa, och att det inte fanns några mellanhänder i affären. Också tre bröder från den mäktiga finansfamiljen Hinduja, idag bosatta i England respektive Schweiz, utpekas för korruption och andra brott i samband med vapenaffären. Tillbakavisar anklagelserna De anklagade sa på fredagen via ombud i domstolen att de är oskyldiga till anklagelserna och att de är beredda att försvara sig vid rättegången. Bofors finns inte längre i sin ursprungliga form, och det finns oklarheter exakt vem som kan ställas till svars för det svenska företagets agerande. Vapnen används i Pakistankonflikten Efter vapenaffären 1986 fanns uppgifter om att både Olof Palme och dåvarande indiske regeringschefen Rajiv Gandhi haft kännedom om mellanhänder i samband med försäljningen av de svenska fälthaubitsarna. Det är vapen som kommit till flitig användning i den mångåriga tvisten med Pakistan. När Rajiv Gandhi förlorade regeringsmakten var det delvis en följd av Boforsskandalen. De senaste turerna i Bofors-härvan är förstasidesnyhet i Indien, och flera kommentatorer verkar eniga om en sak: att hela sanningen om den invecklade och politiskt känsliga härvan förmodligen aldrig kommer att bli känd.
Nils Horner, New Delhi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".