Saneringsbolag instämmer i avloppskritik

Kommunernas dåliga och underdimensionerade avlopp kritiseras nu också av saneringsfirmor runt om i landet.

Som Ekot berättat tidigare under onsdagen så sker 80 procent av alla översvämningar hos villaägare som är anslutna till kommunalt avlopp.

Peter Johansson, vd för saneringsfirman Santec i Jönköpings län, stöter ofta på fuktskadade hus där vattnet rusat in genom avloppet.

– I det här fallet när det är ett sådant skyfall så är det ofta genom golvbrunnar och toaletter som det trycks upp vatten, säger han.

Varför händer det?

– Rören är för små.

Är folk arga på kommunen?

– Ja, en del är irriterade på kommunen.

Samtliga tre stora saneringsbolag i Sverige, Santec, Ocab och Anticimex, bekräftar bilden från Försäkringsförbundet. Det är de kommunala avloppen som har stora brister i många fall och som orsakar eller förvärrar översvämningarna i folks hus och källare.

Smala rör
Det är brister i underhållet och rören är för smala för att hantera kraftiga regn. Inte sällan är rören 30-40 år gamla, ibland ännu äldre.

Enligt Försäkringsförbundets undersökning så kommer vattnet inrusande genom det kommunala avloppet i 80 procent av fallen med översvämmade källare. Bättre ledningar hade kunnat minska effekterna av den senaste tidens regn över södra Sverige där tusentals villaägare drabbades.

Ifrågasatta uppgifter
Uppgifterna har dock ifrågasatts av Sveriges kommuner och landsting, men Peter Larsson, tf vd för saneringsfirman Ocab i Stockholm, menar att det mycket väl kan stämma.

– Det är ju att man har bristfälliga kommunala avlopp. De kan ju vara underdimensionerade. Jag har även varit med om att brunnar inte varit rensade.

Så det handlar om underhållsbrister?

– Det också. Det är väldigt stora insatser som krävs.  

Även på Anticimex bekräftar man bilden av gamla, dåligt underhållna och underdimensionerade avlopp och försäkringsbranschen varnar nu för att fastigheter som översvämmas ofta kan bli svåra att försäkra.

– Försäkringsbranschen kan mycket väl dra öronen åt sig om det fortsätter såhär, säger Peter Larsson.

Dyrt att bygga om
Jönköpings kommun är en av de kommuner som fått ta emot samtal från upprörda kommuninvånare efter häftiga regnoväder på senare år, men att bygga om ledningarna skulle vara för dyrt, tror Roland Thulin, chef för kommunens avlopp.

– Att börja bygga om hela systemet är näst intill omöjligt. Som vi haft det de senaste dagarna kan man ju undra hur vi överhuvudtaget ska kunna hantera sådana vattenmängder, säger han.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".