Grön skatteväxling positivt för miljön

Den gröna skatteväxlingen har varit effektiv och exempelvis minskat användning av villaolja, enligt en ny rapport som miljöpartiet presenterade i dag i Almedalen.

Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster håller med och tror att effekten till och med har varit mer positiv för miljön än vad miljöpartiet vågar påstå.

– En höjd skatt på koldioxidutsläpp har minskat utsläppen, förmodligen mer än vad rapporten visar på längre sikt. Den har bidragit till att mycket ny teknik nu är på gång som kommer att införas på marknaden och som på sikt leder till ännu större sänkningar av utsläppen, säger Stefan Fölster.

Fjärrvärmeanvändning ökar
Grön skatteväxling innebär att skatter på utsläpp höjs samtidigt som skatter på arbete sänks. Under trepartisamarbetet förra mandatperioden omfattade skatteväxlingen 18 miljarder kronor och miljöpartiets rapport visar att den höjda koldioxidskatten nu leder till villaägarna allt mer går över till fjärrvärme och värmepumpar.

Stefan Fölster vill sänka skatterna i allmänhet men är öppen för ytterligare miljöskattehöjningar förutsatt att det sker i form av bränsleskatter som direkt påverkar utsläppen.

– Det är inte alls säkert att det måste höjas så särskilt mycket mer, men jag tror att alla bör ha klart för sig att de måste ligga på en relativt hög nivå och kanske höjas i framtiden.

Skatt på bensin
Miljöpartisten Helena Leander sitter i riksdagens skatteutskott. Hon tycker också att höjda miljöskatter ska läggas direkt på exempelvis bensinen för att minska utsläppen från transportsektorn.

Samtidigt öppnar hon för att miljöpartiet kan ändra en viktig del av den gröna skatteväxlingen: att andra skatter ska sänkas lika mycket som miljöskatterna höjs. Orsaken är den borgerliga regeringens stora skattesänkningar.

– Det är viktigt att man inte ser att man måste växla krona för krona i alla fall, utan att man höjer de skatter som är mest effektiva ur miljösynpunkt. Oavsett om de ger mycket skatteintäkter eller inte. De skatteintäkter man får kan man ju fundera över hur de ska användas, om det fortfarande är relevant att sänka skatter, trots de stora skattesänkningar som gjorts eller om det finns andra områden där pengarna behövs bättre, säger hon.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".