Karin Pilsäter.

Fp vill höja gränsen för inkomstskatt

Folkpartiet vill höja gränsen för när man ska betala statlig inkomstskatt till cirka 30 000 kr i månaden. Det kravet kommer partiet att driva i förhandlingarna om regeringens höstbudget.

Samtidigt säger partiet att det då också är dags att ta beslut om att slopa värnskatten. Folkpartiets ekonomiske talesperson Karin Pilsäter vill nu sätta press på allianspartierna.

– Vi vill sänka de högsta inkomstskatterna så att det lönar sig bättre att satsa, ta risker, förkovra sig, gå långa utbildningar. Därför vill vi ta bort den så kallade värnskatten och att färre människor ska betala den statliga inkomstskatten, säger hon.

Slopa värnskatten
Folkpartiet vill nu skynda på skattesänkningar för medel- och höginkomsttagare. Partiet vill att beslut tas i regeringens höstbudget om att höja gränsen för statlig inkomstskatt till cirka 30 000 kr i månaden, och samtidigt vill partiet att beslut tas om att slopa värnskatten, alltså de ytterligare fem procent som höginkomsttagare betalar utöver den vanliga statliga inkomstskatten.

Men finansminister Anders Borg är avvisande till Folkpartiets skattesänkarkrav, han har svårt att se att det finns ett ekonomiskt utrymme för fler skattesänkningar.

– Uppfattningen från regeringen är att vi ska prioritera låg -och medelinkomsttagare i det här andra steget och det är det som kommer först, och det är en stor reform så jag kan inte se att vi nu kan rymmas med några andra förslag än de.

Så folkpartiets krav finns det inte utrymme för i höstbudgeten som de ser idag?

– Det finns väldigt många krav, väldigt många från olika departement och olika partier och de får vägas mot varandra. Vad jag kan konstatera är att det finns ett begränsat utrymme.

Det andra kravet fp har är att slopa värnskatten?

– Det är samma sak där, att nu har vi ett andra steg som ska genomföras och i övrigt är budgetutrymmet begränsat, säger Anders Borg.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".