Bevisning otillräcklig.

Få fällande domar i våldtäktsmål

Många av de som åtalas för våldtäkt frias i de svenska domstolarna. Det visar en kartläggning genomförd av åklagarmyndigheten i Göteborg som presenterades idag, onsdagen. I brottmål frias generellt en av tio, medan siffran i våldtäktsmål är högre.

Nästan var tredje fall där åtalet gäller våldtäkt blir den misstänkte inte dömd för våldtäkt. Överensstämmande sifforor gäller när åtalspunkten är grov våldtäkt.

Kammaråklagare Kajsa Rapp är projektledare för kartläggningen.

– Det är olika från fall till fall varför domstolen inte tycker att den bevisning som åberopats är tillräcklig för en fällande dom, säger hon.

Olika mönster
I kartläggningen har man gått igenom närmare 300 domar från hela landet, från tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen.

När det gäller åtal om våldtäkt mot barn ser mönstret annorlunda ut. Där leder ett åtal oftare till en fällande dom. Det ogillas bara i i 16 procent av fallen. Det är svårt att svara på vad det beror på, säger Kajsa Rapp.

– En sak som vi har kunnat se i den här granskningen, det är att när det gäller brott mot barn så har det erkänts av den tilltalade i större utsträckning än brott mot vuxna. Det kan vara en förklaring, säger hon.

Stödbevisning
I ett stort antal av åtalen om våldtäkt mot barn har domstolen istället fällt för sexuellt utnyttjande av barn.

För att få en fällande dom i ett våldtäktsmål krävs stödbevisning, det vill säga all bevisning som kommer till utöver förhör med den misstänkte och med målsäganden.

Kartläggningen visar också att åklagarna nästan alltid använder sig av stödbevisning, undantaget är när den tilltalade har erkänt brottet.

Avsikten med kartläggningen är att följa upp hur domstolarna tillämpar den sedan ett par år gamla sexualbrottslagstiftningen för att åklagarna ska få en bild av vad som krävs i domstolarna och i förlängningen få bättre kvalitet på förundersökningar om sexualbrott.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".