EU:s konkunkurrensmyndighet dömd till skadestånd

För första gången blir nu EU:s konkurrensmyndighet skadeståndskyldig efter ett domslut av en europeisk domstol. Något som kan öppna upp för fler liknande stämningar och sätta press på konkurrensmyndigheter överlag.

Mats Bergman är chefsekonom på Konkurrensverket.

– Dagens beslut innebär att man måste göra en väldigt gedigen analys för att stoppa ett förvärv, säger Mats Bergman.

På onsdagen avgjordes striden mellan Europeiska kommissionens Konkurrensmyndighet och det franska företaget Schneider.

Otydliga effekter
Företaget hindrades 2001 att köpa upp en konkurrent men beslutet upphävdes ett år senare och nu blir alltså Europeiska kommissionens konkurrensdirektorat skadeståndsskyldigt.

Det beror bland annat på att EU kommissionens konkurrensmyndighet gjorde ett formellt fel genom att den slutgiltiga analysen såg annorlunda ut än den första analysen, den analys som företaget får ta del av.

Vad domen nu kan få för effekter är svårt att säga i dagsläget. Vad det kan få för effekter för svensk del är inte klart, men eftersom konkurrensverket idag inte själva har en dömande funktion likt kommissionen så bör det inte påverka deras arbete.

Få fusioner stoppade 
EU: s konkurrensdirektorat har under de senaste 15 åren bara stoppat 20 fusioner av över tretusen anmälda.

Och frågan är om det kan leda till att det blir än mer komplicerat för EU-kommissionen att förhindra att europeiska företag går samman och får en för dominerande ställning på marknaden. Ulf Bernitz är professor i EG-rätt vid Stockholms universitet.

– Det kan vara bra på sätt och vis, alla vill ju att myndigheterna ska göra rätt, men det kan vara negativt också om det medför att myndigheterna inte riktigt vågar ingripa när de egentligen har alla skäl att göra det, säger han.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".