Stopp för kinesisk barnsmuggling

Polisen tror sig nu ha fått stopp på den senaste vågen av kinesiska barn som kommer till Sverige och sedan försvinner.

Genom nya rutiner och ett samarbete med Air China har flera barn stoppats redan på flygplatsen i Kina.

– Man kontrollerar lite bättre och är det så att man upptäcker några oegentligheter så låter man dem inte kliva ombord på planet, säger Johan Ståhle, utredningsledare vid gränspolisen.

Vad har man sett för effekt av det här redan?

– Det har inte kommit några fler sedan vi inlett samarbetet för två veckor sedan.

Under den tiden har Air China, enligt svenska ambassaden i Peking, stoppat fem barn från att flyga till Stockholm. Barn som haft liknande handlingar och beteende som de 22 som under maj och juni kom till Sverige, sökte asyl och sedan försvann.

Försvinnandena fick polisen att tro att Sverige åter blivit ett transitland för smugglingen av kinesiska barn till Europa.

100 barn försvunna
Från 2004 till 2006 försvann 100 kinesiska barn från Sverige efter att de sökt asyl. Något som upphörde efter att ett kinesiskt par förra året dömdes till fängelse för människosmuggling.

Också på ambassaden i Peking är bedömningen att samarbetet med Air China nu fått stopp på den senaste vågen av barn som reser till Sverige och sedan försvinner. Bland annat är ambassadpersonal på plats på flygplatsen i samband med avgångarna till Sverige.

Här menar man också att det krävs mer långsiktiga åtgärder och att kinesiska myndigheter måste göra mer, något man ska ta upp på ett möte med det kinesiska säkerhetsministeriet under torsdagen.

– Då hoppas man att ministerierna ska kunna jobba lite med att titta på organisationer bakom. Vad är det som kan ligga bakom det här, vilka är det som jobbar med de här frågorna och vad finns det för möjligheter att se ett mönster? säger Annika Siwertz, på ambassaden i Peking.

Få spår
Av de 22 barn som redan försvunnit säger sig polisen ha mycket få spår. Vad som hänt med de 100 barn som försvann tidigare vet inte polisen, men några av dom har spårats till södra Europa.

Då hittades inget bakomliggande nätverk och att Sverige nu åter verkar ha använts som ett transitland gör enligt Annika Siwertz, att man nu måste agera än mer kraftfullt.

– Om det här upprepas så blir det också allvarligare och man bör bli mer benägen att hitta lösningar, säger hon.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".