Ny handbok ska förbättra smittspårning

Socialstyrelsen ger ut en handbok i smittspårning som ska förbättra bekämpningen av könssjukdomar som klamydia.

Att sexuella kontakter spåras genom samtal leder bland annat till att smittade unga män, som annars inte går på rutinkontroller, upptäcks.

Det är inte alls självklart att man som kille går och testar sig, berättar 17-årige Aron Lange.

– Det är mest tjejer som går och kollar sig. De flesta tycker nog inte om att gå till sjukhuset och sedan tycker nog många att det är en tjejgrej att gå och testa om man har könssjukdomar, säger han.

Samtal om sex
Medan klamydia hos unga kvinnor oftast upptäcks genom rutinkontroller hos gynekolog är smittspårning den främsta orsaken till att sjukdomen upptäcks hos unga män. Till exempel genom att vårdpersonal i samtal tar reda på vilka andra personer den smittade patienten har haft sex med.

Socialstyrelsen tror att förbättrad smittspårning kan innebära att fler smittade unga män hittas.

– Smittspårning är särskilt viktigt för att hitta killar med klamydia eftersom de inte betydligt mindre utsträckning går och testar sig för klamydia. Om smittspårningen blir effektivare kanske vi kan jämna ut den här snedfördelningen bland könen, säger Torsten Berglund, utredare.

Hiv och klamydia ökar
Handboken för smittspårning av sexuellt överförbara sjukdomar kommer i ett läge då både hiv och klamydia ökar i Sverige. Klamydia ökade med 52 procent under årets fem första månader jämfört med året innan.

Ökade kunskaper om hur könssjukdomar spåras är viktigt, framför allt på mottagningar som inte har ett uppbyggt system som specialmottagningarna har, enligt Karin Edgardh, överläkare på Sesam City-mottagningen i Stockholm. Det gäller att skapa förtroende så att patienten vill berätta om sitt sexliv.

– Det kan behöva handla om hur man gör med sex, det kan behöva handla om hur man gör med kondomanvändning. Det blir ett väldigt personligt samtal och det kan hända att det inte finns så mycket tid, säger hon.

Socialstyrelsens handbok innehåller bland annat råd om hur man praktiskt ska gå till väga vid själva samtalet. Aron Lange är skeptisk till idén.

– Jag vet inte om en bok skulle ändra så mycket på folks sätt att behandla andra människor och försöka ta reda på vilka de har haft sex med.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".