Risk för överhettad arbetsmarknad

När de stora börsbolagens halvårsrapporter kommer på allvar nästa vecka är tecken om en avmattning i konjunkturen i fokus.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor, som på onsdagen var först ut bland de stora börsbolagen att redovisa sin halvårsrapport, visade en kraftig vinsttillväxt jämfört med första halvåret i fjol.

Investors vd Börje Ekholm säger att han inte kan se någon svaghet i konjunkturutvecklingen.

– Konjunkturen är rent allmänt väldigt bra. Bolag går väldigt bra och Europa är väldigt starkt. Vi ser även det som sägs om USA och ser ändå en hyfsad tillväxt. Det är kanske inte de tre-fyra procenten men det är ändå ett, två, tre procent. Det är ganska bra tillväxt. I dagsläget finns få skäl att oroa sig för ekonomin, jag ser inget omedelbart brott här.

Kurslyft för verkstadsaktier
Kurslyften för konjunkturkänsliga verkstadsaktier var den främsta orsaken till att Investors marknadsvärde ökade rejält.

Under första halvåret steg Investors substansvärde, ett mått på bolagets marknadsvärde, med 23 miljarder kronor till 183 miljarder. Av den substansvärdeökningen bidrog Investors aktieinnehav i verkstadsbolagen ABB, Scania och Atlas Copco med drygt 15 miljarder kronor.

Många nya jobb
Börje Ekholms bild av en urstark konjunktur delas av flera offentliga bedömare, som ser effekten av konjunkturen i en ökad tillströmning av nya jobb. Bland annat sade Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, på tisdagen, att antalet lediga jobb närmar sig rekordnivåerna på 1960-talet.

Risk för överhettning
Statliga Konjunkturinstitutet gjorde för ett några veckor sedan bedömningen att arbetsmarknaden om ett par år kan bli överhettad och skapa problem för företagen.

Enligt Börje Ekholm skulle en inskränkning av globaliseringen och frihandeln kunna hota konjunkturen.   

– Handelshinder som införs, tullar, inte fri mobilitet av arbetskraft tvärs landsgränser. Sådana saker kan slänga in en skiftnyckel i maskineriet.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".