Borg överväger höjt skatteavdrag för dubbelboende

Finansminister Anders Borg överväger att föreslå mer generösa skatteavdrag för dubbelboende, alltså för dem som tvingas ha två bostäder för att kunna sköta sitt arbete.

Det går sedan länge att få avdrag för dubbel bosättning, men en utredning har föreslagit att avdragsrätten ska gälla under längre tid än idag och förenklas, med syftet att underlätta för dem som är beredda att pendla för att ta ett jobb.

– Vi har ju haft tidigare försök att subventionera fram boende som ju inte har fungerat väl. Det har ju lett till att vi fick väldigt kraftiga kostnadsökningar, så det tror jag inte är en bra väg. Däremot tycker jag att man ska öppna upp för att se vad man har för andra möjligheter. Vi har ju till exempel fått ett utredningsförslag om dubbel bosättning och det är något har vi anledning att titta på skattereglerna kring, säger finansminister Anders Borg.

Vad betyder det då, mer konkret?

– Det är ju många människor som tvingas arbetspendla, det vi ju, och även över längre tid, och det ska vi ju naturligtvis titta på under vilka villkor det kan ske.

Du menar att man kan bo billigare om man pendlar?

– Vi har ju fått ett utredningsförslag. Det ska remissbehandlas och vi ska ta in synpunkter och gå igenom det så det är en sak vi har anledning att återkomma till, säger Borg.

Inger Arenander, Almedalen
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".