Nio av tio antagna till högskolan

Antagningarna till höstens högskoleutbildningar är nu klara och nio av tio sökande har kommit in på nåt av det de sökt.

På data och systemvetenskap har konkurrensen ökat. Karl Sigfrid sökte till programmet på Stockholms universitet:

– Jag har hört att det kommer att finnas arbete för systemvetare, det vill säga bra med arbete ett tag till. Vet inte riktigt hur väl det stämmer, men jag hoppas att det är så, och det var väl också en av anledningarna att jag sökte utbildningen, att det antagligen kommer att finnas jobb. 

Men Karl Sigfrid kom inte in, utan får nöja sig med att vara 39:e reserv till data- och systemvetenskapligt kandidatprogram.  

Och antalet behöriga sökande till dataprogrammen har ökat med 40 procent jämfört med förra året. 29 procent fler har antagits i år.

Om man tittar på det totala antalet sökande till högskolan så har nio av tio behöriga sökande antagits, och drygt 60 procent är tjejer. 

Men när det gäller hösten för Karl Sigfrid så har han fått tänka om. 

– Jag har sökt andra utbildningar också, en annan utbildning på Stockholms universitet och kvalificerade yrkesutbildningar, så jag kommer att tacka ja till någon av de platser jag har blivit antagen till, säger han.

Tove Persson, P3
tove.persson@sr.se

Simon Moser, P3
simon.moser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".