Får ladda med blyammunition i fortsättningen.

Förbudet mot blyammunition hävs

Regeringen har bestämt sig för att upphäva förra regeringens beslut att totalförbjuda bly i ammunition från den 1 januari 2008.

Elisabet Falemo är statssekreterare på miljödepartementet. 

– Ja, vi har gjort en bedömning och den grundar sig bland annat på en rapport från Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen och där kom man till slutsatsen att det inte är motiverat att införa ett totalförbud för bly.

– Man ska inte använda bly om det finns andra alternativ eller när det är skadligt för miljön. Men när det inte finns några andra alternativ då måste man ändå göra en avvägning om vilken miljöskada det egentligen innebär, säger hon. 

Vissa restriktioner kvar
Totalförbudet mot bly i ammunition har debatterats flitigt och kritiken mot förslaget har varit hård, inte minst från jägare och borgerliga politiker. Motivet till blyförbudet från den gamla regeringen var att minska spridningen av bly i naturen. Men den nuvarande regeringen anser att det motivet inte håller.

Jägarna har hela tiden hävdat att det inte finns något alternativ till bly om man vill undvika skadeskjutningar och onödigt lidande för djuren. 

De restriktioner för blyhagel som finns i dag vid lerduveskytte och jakt på våtmarker blir kvar.

Samarbete med jägarna
Det tidigare förbudet att använda blyhagel vid jakt på öppet vatten inskränks till att gälla grunda delar av öppet vatten. 

Statssekreterare Elisabet Falemo hoppas på att regeringen skall få till ett samarbete med jägarna för att minska användningen av bly i ammunition på längre sikt.

– Vi kommer ju också att ha ett krav på jägarna och skyttarnas organisationer att de jobbar vidare med de här frågorna för jag tror att många av dem är också intresserade av att vi har en bra miljö, så där finns också en tanke att vi ska jobba vidare med det.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".