Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dagens samhällsplanering ökar risken för översvämningar

Publicerat torsdag 12 juli 2007 kl 06.27
Vattnet kan inte rinna undan.

Kommunernas sätt att bygga och planera bostäder och vägar förvärrar översvämningarna i landet. Ny teknik som skulle kunna lindra skadorna används heller inte. Det menar forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, efter den senaste tidens regn.

– För många hårda ytor med asfalt och betong gör det svårare för marken att suga upp vattenmassorna. Då får man översvämmade källare och gator, säger Jesper Persson, forskare i miljövetenskap på SLU.

Regnvattnet rinner på ytan
Det byggs mer än på länge i många kommuner, men utifrån klimatförändringarna så byggs det många gånger på fel sätt. När städer och vägar breder ut sig så ökar antalet hårda ytor med betong och asfalt. Det gör att vattnet rinner mer på ytan istället för att sjunka in i marken och dessutom rinner snabbare.

Följden blir svårare översvämningar och hårdare tryck på vattendrag och sjöar som svämmar över, säger Jesper Persson på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det byggs ny infrastruktur hela tiden och då ökar kraven för att ta hand om det regnvatten som kommer.

Det finns teknik för att lindra effekterna av översvämningar. Enligt Jesper Persson borde kommunerna i större utsträckning använda så kallade öppna dagvattensystem, med gräs och mossa på taken, infiltrationssystem och dammar som fångar upp vattnet och utjämnar flöden.

Teknik finns men är okänd
Färre hårda ytor och mer växtlighet skulle också hjälpa. Tekniken finns men är i många fall helt okänd.

– Man kan säkert arbeta ännu mer medvetet med öppna dagvattensystem.

Jönköpings kommun är en av många kommuner som har expanderat och byggt mycket de senaste åren och centerpartistiska kommunalrådet Ann-Marie Nilsson erkänner att man kan göra mer här.

– Vi skulle säkert kunna göra mycket mer. Jag tror att vi är som det flesta kommuner och att det ser likadant ut överallt.

Om det nu är så att det kostar mer, är du beredd att lätta på plånboken för att ta den mer kostbara tekniken och förhindra översvämningar?

– Man måste väga kostnaderna och då är det kanske så att översvämningar kostar mer än att bygga så att dessa förhindras, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

”Forskningen är eftersatt”
Mer forskning om hur man kan förhindra översvämningar i bebyggelse krävs tycker kommunalrådet, men här är det sämre ställt tycker miljöforskaren Jesper Persson.

– Forskningen är lite eftersatt och frågan om dagvatten är inte prioriterad på till exempel Boverket, som många andra frågor är, säger Jesper Persson, forskare i miljövetenskap på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".