Peter Eriksson.

Peter Eriksson efterlyste tuff miljöpolitik

På onsdagskvällen framträdde miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i Almedalen. Han föreslog i talet att Sverige ska driva ett internationellt förbud mot att bygga nya kolkraftverk för att förhindra ytterligare koldioxidutsläpp.

– Det är helt orimligt att i dagens läge tillåta USA, Tyskland eller Kina investeringar som så uppenbart ytterligare ökar utsläppen, sa Peter Eriksson i sitt tal.

Att driva ett förbud mot kolkraftverk internationellt, hur skulle det fungera?

– Det handlar om att komma överens i gemensamma avtal om att man inte bygger några nya kolkraftverk i världen och jag tror att det är den långsiktigt allra viktigaste frågan.

Skulle det vara inom FN:s eller WTO:s regi eller var gör man det?

– Det är FN som ligger steget före i de här frågorna.

Vad tror du att det skulle betyda för till exempel Kinas och Indiens framtid?

– Det är de fattiga länderna som drar mest nytta av att vi får stopp på klimatförändringarna.

Peter Erikssons tal rörde till stor del miljön. Han föreslog en satsning på mer lokalt producerad energi och slog fast att det behövs mer ekonomiska styrmedel för att minska utsläppen.

Han efterlyste också en tuffare politik från regeringen för att rädda miljön men trodde att det blir svårt eftersom regeringen är oenig.

– Miljöministern vill höja bensinskatten, om än bara lite, lite grann. Men Göran Hägglund och kristdemokraterna kräver fortfarande sänkta skatter på bensin och diesel. Kanske ännu ett bevis på att religion och politik inte riktigt passar ihop, sa miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".