Irakrapport visar på minskat våld

En rapport om läget i Irakkriget som USA:s president George Bush ska offentliggöra inom kort kommer att visa att vissa militära framsteg har gjorts i kriget på sistone, medan det fortsätter att gå dåligt på det politiska planet i Irak. Presidenten väntas nu använda rapporten för att visa att strategin i Irak fungerar.

Det är tidningen New York Times som fått ta del av delar av rapporten som kongressen krävde av president Bush tidigare i år för att den skulle gå med på en fortsatt finansiering av kriget så att presidenten kunde ha råd med sin planerade truppförstärkning på 30 000 soldater.

I villkoren för finansieringen satte kongressen också upp 18 delpunkter som skulle utvärderas i rapporten. Enligt tidningens källor i Vita huset kommer presidenten att kunna hävda att vissa framgångar har nåtts på ungefär hälften av punkterna och då framförallt när det gäller de militära insatserna.

Sekteristiska våldet har minskat
Bland annat har, enligt rapporten, dödsoffren som en följd av sekteristiskt våld i hela Irak minskat från över 2 100 i januari till 650 i juni och antalet döda av bilbomber har minskat från över 1 100 i februari i år till under 500 i juni.

Rapporten kommer också visa att antalet attacker genom självmordsbomber har halverats sedan mars och ligger nu kring 90 attacker per månad.

President Bush kommer sannolikt att använda de här siffrorna för att säga till krigets motståndare i kongressen att situationen i Irak fortfarande är svår, men att nedgången i antalet döda i olika attacker visar att hans taktik med truppförstärkning faktiskt har haft positiv effekt.

Samtidigt visar rapporten också, enligt tidningen, att man har gjort få framsteg på det politiska planet.

Iraks regering når inte enighet
Den irakiska regeringen under ledning av premiärminister al-Maliki har inte lyckats nå något som kan liknas vid enighet och försoning mellan de politiska och religiösa grupperingarna i landet och inte heller kommit tillräckligt långt när det gäller till exempel den viktiga frågan om hur landets oljeintäkter ska fördelas.

Rapporten ska offentliggöras inom de närmaste dagarna och väntas ytterligare öka den politiska temperaturen kring Irakkriget i USA.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".