EU-nämnden kritiserar Persson

Statsminister Göran Persson kan inte lansera idén om en president för EU som en svensk position, när han inte förankrat tanken först bland övriga partier.Det anser flera upprörda ledamöter efter dagens möte i EU-nämnden.
Kristdemokraten Mats Odell varken godkänner idén om en EU-president eller hanteringen av frågan, som ska upp när EU:s utrikesministrar möts på måndag. Statsministern på pottkanten – Det är uppenbart att statsministern satt sig rejält på pottkanten, när han börjat driva frågan om en president i EU, utan förankring i svensk inrikespolitik,säger Mats Odell. Han anser också att detta lett till en kris i svensk utrikespolitik. Moderaterna kritiska Moderaten Gunilla Carlsson håller med Mats Odell om kritiken av statsministern. – Vi moderater är inte beredda att stödja detta, säger Gunilla Carlsson. Därför är jag riktigt upprörd nu. Kristdemokraten Mats Odell hävdar att lagen säger att frågor av större vikt ska förankras. Fin gest förankra Utrikesminister Anna Lindh, som åker till Bryssel på måndag för att diskutera idén med kolleger, har en annan uppfattning. – Det hade naturligtvis varit en fin gest att dela ut förslagen i den här församlingen innan de delas ut i Bryssel, säger Anna Lindh. Däremot innebär det inte att regeringen ska förankra alla förslag innan beslut. Det är fritt fram för idedebatten här tills det är dags att fatta beslut, fortsätter hon.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".