Försäkringskassan anmäler allt fler

Under årets första fyra månader har antalet polisanmälningar från försäkringskassan ökat med en femtedel jämfört med hela 2006. Ser man tillbaka till 2001 så är polisanmälningarna tio gånger så många idag.

Försäkringskassan i Jönköping är en av flera där man märkt av denna ökning.

– Det är allvarligt. Har vi utredningar där vi misstänker brott så ska de polisanmälas och fullföljas. Det är pengar som samhället inte har råd att betala ut.

– Pengar som genast slår på skatteinbetalningarna, säger Thomas Johansson, enhetschef på försäkringskassan i Jönköping.

Dubblering bara i år
I Jönköping, liksom i hela landet, har polisanmälningarna mot misstänkta bidragsfuskare ökat dramatiskt. Här talas man om en dubblering bara i år.

I 146 fall har misstänkta bedrägerier anmälts i länet, jämfört med ett 80-tal under andra halvåret 2006.

Orsaken till ökningen är större resurser för Försäkringskassan att utreda brott och den riktade kontroll som gjorts mot tillfällig föräldrapenning, den ersättning som betalas ut om barnet är sjukt.

Sedan augusti i fjol har försäkringskassan tittat extra noga på föräldrar som får ersättning från försäkringskassan, trots att de jobbat samtidigt.

Fusk vanligast vid tillfällig föräldrapenning
Ärendena som rör tillfällig föräldrapenning utgör en majoritet av försäkringskassans polisanmälningar i landet. Tre fjärdedelar handlar om fusk på just detta område.

På försäkringkassan märker man nu effekt av sina skärpta kontroller.

– Det här arbetet som görs sprider sig som ringar på vattnet både internt och externt. Det blir känt att vi har en verksamhet som arbetar mot misstänkta brott, säger Thomas Johansson.

Mikael Kulle
mikael.kulle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".