1 av 2
Alexander Litvinenko.
2 av 2
Boris Berezovskij.

Diplomatiskt bråk efter agentmord

Ett diplomatiskt bråk är på väg att segla upp mellan Storbritannien och Ryssland. Britterna är arga över att Ryssland vägrar lämna ut den misstänkte gärningsmannen bakom den tidigare KGB-spionen Alexander Litvinenkos död i London förra året.

I Ryssland har reaktionerna varit oväntat återhållsamma efter det brittiska utspelet. Högt uppsatta ryska politiker är förvånade över att landet får kritik när det bara följer sin egen konstitution, men ingen tror på någon försämring av relationen till Storbritannien.

I Moskva återupptas på torsdagen rättegången mot den ryske affärsmannen och regimkritikern Boris Berezovskij, som lever som politisk flykting i Storbritannien sedan 2001.

Konspiration mot ryska staten
Ryssland har länge velat ha Berezovskij utlämnad för att kunna ställa honom inför rätta dels för ekonomisk brottslighet, dels för konspiration mot ryska staten. Storbritannien har hittills avslagit Rysslands begäran.

I Berezovskijs frånvaro ska nu en rysk domstol ta ställning till anklagelser om förskingring av över 50 miljoner kronor i flygbolaget Aeroflot.

Uppskjuten rättegång
Rättegången har tidigare fått skjutas upp eftersom Berezovskij vägrat låta sina egna advokater närvara och den ryska domstolen tvingats utse en offentlig försvarare.

Enligt en i Ryssland mycket spridd version om vem som mördade förre KGB-agenten Litvinenko i London är det Berezovskij och möjligen också brittiska säkerhetstjänsten som ligger bakom.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".