Anklagelser om krigsbrott utreds inte

Libanon och Israel har ännu inte utrett anklagelserna om krigsbrott under striderna mellan Hizbollah och Israel förra sommaren.

Det skriver Amnesty på årsdagen av kriget. Enligt organisationen har båda sidor vägrat att ta ansvar för de tusen civilpersoner som dödades i konflikten.

Två av dem som dog bodde i byn Deir al Asad i norra Israel.

På väggen syns fortfarande ett sotigt märke, där raketen slog ner och dödade 25-åriga Maryam Asadi och fem åriga Fathi.

4 000 raketer
Under kriget mellan Israel och Hizbollah sköts närmare 4 000 raketer som landade i norra israel, israel svarade med tusentals klusterbomber över Libanon.

Amnesty international har i flera rapporter pekat på att båda parter brutit mot de mänskliga rättigheterna och inte lyckats skydda civilbefolkningen.

Ingen utredning
Men enligt Amnesty har varken Israel eller Libanon velat utreda anklagelserna om krigsbrott. Amnesty har bland annat krävt att Israels regering ska lämna över kartor över var klusterbomberna fällts, för att undvika att fler dör eller skadas av bomber som ännu inte detonerat.

Hizbollah bör ge information om de två israeliska soldater som tillfångatogs för ett år sen vid gränsen.

FN bör agera
Om inte FN gör en oberoende utredning av misstankarna om krigsbrott under konflikten mellan Israel och Libanon, finns det risk för att historien upprepar sig, menar Amnesty.

Organisationen anser att också FN bör utfärda ett vapenembargo mot både Israel och Hizbollah tills det går att garantera att vapnen på bägge sidor inte ytterligare bidrar till våld och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".