Kris på bolånemarknaden i USA

Situationen på bostadslånemarknaden i USA fortsätter att vara kritisk. Allt fler husägare får svårt att betala sina lån och många hus säljs på exekutiv auktion.

Allt fler bedömare tror att den finansiella sektorn riskerar att påverkas kraftigt av problemen.

Låga lockräntor
I USA har folk som intresserar sig för krisen på bostadslånemarknaden tvingats lära sig ett nytt ord, nämligen subprimelån. Subprimelånen riktar sig till hushåll med mycket liten kreditvärdighet.

När det var hausse på bostadsmarknaden för några år sedan använde många banker låga lockräntor för att få kunder med väldigt liten ekonomisk marginal att finansiera sina husköp med just subprimelån.

Krisen ett faktum
Nu när krisen är ett faktum, räntorna stiger och priserna på husen faller, så får allt fler av dessa kunder stora problem att med betalningarna.

Många ger upp, med utmätningar och försäljning på exekutiv auktion som följd och många personliga tragedier är därmed ett faktum. 2,5 miljoner kunder uppges ha allvarliga återbetalningsproblem.

Finansiella marknaden drabbas
Krisen är nu så stor att många tror att stora delar av den finansiella marknaden här i USA kan drabbas av problem. Ekonomiekot har tidigare berättat om problemen för två hedgefonder som håller på att rasa ihop som en följd av bolånekrisen.

Nu reagerar även kreditvärderingsinstituten Standard and Poors och Moodys för att rädda det som räddas kan. Det genom att varna för sänkt kreditvärdighet för många av de obligationer är kopplade till subprimelånen.

Allt för att försöka att förmå de banker som ger ut såna här högrisklån att bli mer försiktiga i sin utlåning.

Dollarns låga värde
Problemen på bostadslånemarknaden är också en av orsakerna till dollarns låga värde för tillfället och ekonomiska bedömare här säger att de negativa effekterna hittills bara är början på de problem som ekonomin här i USA kommer att få se.

Ett litet ljus i bostadsmarknaden mörker presenterades ändå  i USA igår onsdag. USA:s största mäklarförbund presenterade statistik som visar att huspriserna som fallit under hela 2007 kan komma att vända upp något under nästa år.

Det tyder på att en viss återhämtning på marknaden kan vara på gång.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".