Handeln gynnas av regnet

De senaste veckornas regnoväder i södra Sverige har kostat mycket för kommuner, privatpersoner och försäkringsbolag. Men för andra innebär regnet ett rejält uppsving.

Bland annat har Nationalmuseum i Stockholm under den gångna helgen noterat en fördubbling av antalet besökare, jämfört med förra året. Även inredningsbranschen gynnas av det dåliga vädret. Exempelvis så har Ikea ökat försäljningen under de senaste veckorna med 20 procent, jämfört med samma period förra året.

Om regnet fortsätter kan siffrorna börja dala, menar Svensk Handel. Detta då många kanske väljer bort planerade resor inom landet och istället bokar en charterresa.

Kortsiktigt gynnas handeln när solen försvinner och uteaktiviteter inte lockar. Bygg- och heminredningsföretag får en tillfällig uppgång och svenskar köper till exempel fler böcker och filmer.

I början av nästa vecka kommer ett litet högtryck in över Sverige. Det leder till en tillfällig stabilisering av vädret och temperaturer på uppemot 20 till 25 grader i delar av Götaland och Svealand, enligt SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".