Fler förlorar sin a-kasseersättning

Under första halvåret i år har det skett en kraftig ökning i antalet personer som förlorar sin arbetslöshetsersättning.

Det är inte främst skärpta regler som gör att arbetsförmedlingarna skickar allt fler underrättelser till a-kassorna om arbetslösa som inte uppfyller kraven.

Huvudorsaken är det förbättrade arbetsmarknadsläget. 

– Efterfrågan på arbetskraft har ökat. I vår matchning av lediga arbeten och lediga arbetstagare på arbetsförmedlingen lyckas vi hitta folk på ett bättre sätt, säger Lars-Erik Mellilä, sakkunnig vid Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS.

Så det blir svårare för arbetstagare att hänvisa till att det inte finns några jobb att söka?

– Ja det kan man säga, säger Lars-Erik Mellilä.

Hittills i år har arbetsförmedlingarna över hela landet skickat in 7 303 underrättelser till arbetslöshetskassorna om att personer inte aktivt söker jobb eller att de inte står till arbetsmarknadens förfogande. Under hela 2006 skedde 9 261 underrättelser.

Av dessa underrättelser leder cirka fyra femtedelar till ett sanktionsbeslut från a-kassan som innebär en minskad ersättning för den arbetssökande.

Stora regionala skillnader
De regionala skillnaderna är stora, i flera län har arbetsförmedlingarna redan under första halvåret 2007 gjort fler underrättelser till a-kassorna än under hela fjolåret.

Det handlar inte bara om glesbygdslän med stor arbetslöshet utan också om tillväxtregioner som Halland och Södermanland.

Skärpning i reglerna
Skärpningarna i reglerna om rätten att få a-kassa har också haft en viss betydelse för det ökade antalet underrättelser. Lars-Erik Mellilä menar att AMS har anledning till självkritik när det gäller hur det tidigare regelverket tillämpats.

– Det är fortfarande ett utvecklingsområde, men vi har förbättrat oss väldigt mycket, säger Lars-Erik Mellilä. 

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".