Regnsommar skapar kris för lanthandeln

Det är kris för många lanthandlare i södra Sverige efter en lång period med regnigt väder. När det regnar flyr turister från landet och in i städerna och lanthandeln får färre besök. ()

Sandra Tix driver en lanthandel utanför Småländska Aneby och hon måste ha sol nu för att klara att driva lanthandeln vidare

– Jag hoppas att det kommer några fina sommardagar. Vi måste tjäna in så mycket pengar för att kunna överleva på vintern, eftersom det är väldigt lugnt på vintern, säger lanthandlaren Sandra Tix.

Klara vinterhalvåret
Kunderna regnar bokstavligt talat bort från lanthandlarna, främst i södra Sverige som haft mycket regn senaste månaden.

När det är sommar och turisterna kommer så ska många lanthandlare tjäna ihop tillräckligt för att klara även vinterhalvåret då man bara har kunderna på orten att leva på.

Turister som köper glass, grillvaror och dricka är ett måste för att många lanthandlare ska få ekonomin att gå ihop.

Turisterna flyr
Men när det regnar så flyr turisterna till stora köpcenter eller går inte ut alls och då minskar antalet kunder kraftigt hos många lanthandlare, berättar Susan Fritz, vd på lanthandelns paraplyorganisation, landsbygdshandelns främjande

– Risken är stor att folk som har sommarstugor och som är på semester och ska vara ute på landet, då gör utflykter istället och åker till större städer, till shoppingcenter, där man då också löper sin mat. så det drabbar lanthandeln hårt.

Kan det finnas lanthandlare som tvingas lägga ned på grund av det dåliga vädret?

– Ja, definitivt, man lever verkligen på marginalerna när man har en lanthandels butik, säger hon.

SR Jönköping har talat med ett tiotal småländska lanthandlare och samtliga säger att de har sämre försäljning i år på grund av vädret

En av dem är Bengt Johansson som driver Visingsös lanthandel

– Det är ju dålig ekonomi som det är, så det måste vara en bra sommar för att man ska kunna fortsätta med att ha lanthandel, säger han.

Peter Jernberg, SR Jönköping 
peter.jernberg@sr.se
Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".