Temo: Regeringen står på de rikas sida

Väljarna tycker att regeringen allt mer står på de välbärgades sida, medan socialdemokraterna uppfattas allt mer som att de försvarar de svaga och lyssnar på vanligt folk.

Det visar en Temoundersökning som presenterades på torsdagen.

Behöver tid
Ingen av de borgerliga partisekreterarna är förvånad och alla är inne på att regeringen behöver tid för att kunna visa resultat av politiken.

– Jag tror det är en reaktion på en del åtgärder som är rätt tuffa som vi genomför tidigt nu i mandatperioden. Men jag är också helt säker på att när vi närmar oss nästa val, när väljarna ser effekten av politiken så kommer också det att påverkas. Idén med de reformer vi genomför är att minska utanförskapet, säger moderaternas Per Schlingman.

Enligt Schlingman kommer valet 2010 handla om regeringsfrågan och framtiden, mer än historien.

Självkritisk
Centerns Anders Flanking är självkritisk till hur regeringen hanterat rättvisedebatten.

– Jag tror att det är så att vi inte rent retoriskt inte har varit så jättebra på at ta den debatten. Det genomförs några tuffa åtgärder. Det är säkert de som avspeglas också i att man ser det på det sättet.

– Men vår uppgift är att se till att förhindra utanförskapet och det borde också var det som på något sätt kommer att visa att det inte är så fallet, säger han.

Avskaffat förmögenhetsskatten
Även folkpartiets Erik Ullenhag är självkritisk när han kommenterar orsakerna till att fler väljare än förut uppfattar det som att regeringen står på de välbärgades sida.

– Det är två saker, det ena handlar om att de här åtgärderna med att avskaffa förmögenhetsskatten och en del annat i första hand inte upplevs som rättvisa. Det andra är att vi måste bli tuffare att ta debatten om vad rättvisa är, säger han.

Lennart Sjögren, kristdemokraternas partisekreterare är inne på samma linje.

– Vi behöver en diskussion i samhället om vad rättvisa är, och den bild som socialdemokraterna ger av rättvisa den är helt felaktig, säger han.

Intervjuat 3 000
Spegelbilden för det största oppositionspartiet social-demokraterna är att väljarna uppfattar dem allt mer som ett parti som lyssnar på vanligt folk och står på de svagas sida.

Partiet får också högre poäng för hederlighet och omtänksamhet jämfört med före valet.

Synovate Temo har intervjuat 3 000 väljare under maj och juni i år, och jämför med svar från februari, mars förra året.

 Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".