Mängden anmälda brott har ökat

Mängden anmälda brott i Sverige har ökat med 9 procent under det senaste halvåret, jämfört med samma period 2006.

Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Brott som upptäcks genom polisens kontroller, som exempelvis rattfylleri och narkotikabrott bidrar starkt till ökningen.

Allra mest ökar antalet anmälningar om skadegörelse. Oftast rör det sig då om klotter.

– Det är mest småtagar, som namnunderskrifter ungefär. Stora grafftimålningar finns, men jag vet inte var de håller till, säger klottersaneraren Mattias Malmkvist.

Fler anmäler
Klottersaneraren Mattias Malmkvist har att göra. Under årets första sex månader anmäldes nästan 24 000 klotterbrott vilket är 30 procent fler än samma period förra året. Framförallt beror ökningen på att kommuner, företag och privatpersoner anmäler i allt högre grad, inte nödvändigtvis att det blivit mer klotter.

Liknande mekanismer kan ses när det gäller ökningen av antalet anmälda rattfylleribrott där nya rutiner hos polisen ligger bakom. Även när det gäller andelen anmälda bedrägerier är det framförallt effektivare arbete på försäkringskassan som är orsak till ökningen. 

– Det är känt att de har anställt en hel del personer och att de fokuserar mot bedrägeribrotten mot försäkringskassan. Det är en stor del av ökningen, säger Jan Andersson, generaldirektör för BRÅ.

Faktisk ökning av våldsbrott
Det finns också brott där den statistiska ökningen av anmälda brott också motsvaras av en ökning av antalet brott i verkligheten. Antalet cykelstölder har gått upp och även våldsbrotten verkar öka.

– Krogvåldet och våldet på gatorna, där tror vi att den ökning vi ser hänger samman med en faktisk ökning. För andra brottstyper som ökar, till exempel brott som begås mot ungdomar 7-14 år under dagtid, hänger det ofta samman med att många skolor nu anmäler mobbning som många gånger hänger samman med våld, säger Jan Andersson.

Totalt har 630 943 brott anmälts under första halvåret 2007.

Andreas Pousette
andreas.pousette@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".