Docent Dan-Olof Rooth.

Språket avgör om invandrare får jobb

Det viktigaste för en invandrare för att få jobb i Sverige är att lära sig svenska och utbilda sig. Språket är av avgörande betydelse och det finns i stort sett ingen diskriminering i högkvalificerade yrken.

Det är slutsatser från docenten i nationalekonomi, Dan-Olof Rooth, vars forskning regeringen använder sig av när den utformar politik för att fler invandrare ska kunna skaffa arbete.

Enligt Dan-Olof Rooth är diskrimineringen mindre omfattande än man trott tidigare.

– Det är fortfarande så att det finns arbetsgivare som diskriminerar. I det stora hela så verkar det inte vara det som driver resultatet att utrikesfödda har svårare att få jobb.

En stor del av den svenska utrikespolitiken bygger på att det förekommer diskriminering och det är den man vill komma till rätta med. Hur pass välgrundat är det i så fall?

– Tyvärr är det så att statistiken har gjort att vi misstänkt detta, nu när vi äntligen fått gjort den här typen av nyare forskning som kan påvisa om det är diskriminering eller inte på ett helt annat sätt än tidigare. Så att det är inte så konstigt att politiken har drivit åt det hållet eftersom resultaten verkligen har pekat åt det hållet. Nu måste vi omtolka det och börja titta på andra förklaringsfaktorer.

Den nyare forskning som Dan-Olof Rooth, högskolan i Kalmar, talar om är fältstudier genom att skicka påhittade ansökningar med samma kvalifikationer till arbetsgivare som sökte folk. I bland var ansökningarna undertecknade med ett svenskt namn, ibland med ett arabiskt.

Svenskar kallades oftare till intervju
Resultatet visade att den fiktive svensken kallades till intervju oftare än den fiktive araben, men att tre av fyra arbetsgivare inte diskriminerade. Enligt den här studien förekom det i stort sett ingen diskriminering i högkvalificerade yrken.

Enligt Dan-Olof Rooth, som redogjorde för sina resultat på ett seminarium i Visby på torsdagen under ledning av finansministern, lönar sig utbildning för alla som söker jobb, oavsett härkomst. Den invandrare som skaffar sig goda kunskaper i svenska får bra avkastning, tio procents högre sysselsättning och tio procents högre lön.

– Språkkunskaper är oerhört viktiga för inträdet på arbetsmarknaden. För akademiker motsvarar att nå goda språkkunskaper sex års utbildning. Där är effekterna jättestora. Att satsa på en god språkutbildning för akademiker verkar vara mest relevant. Men även för andra grupper påverkades sysselsättningsgraden och inkomsterna så att lär du dig bra så får du bättre jobb.

Sann information
Dan-Olof Rooth drar slutsatsen som så många andra, att för att fler invandrare ska klara sig i Sverige är det viktigt att komma in snabbt på arbetsmarknaden och att sprida rätt och sann information. Den är, enligt Rooth, att det går bra för många invandrare på arbetsmarknaden.

– Den utrikesfödda gruppen, även den utanför Europa, presterar oerhört bra på arbetsmarknaden. Många har jobb men det finns problemgrupper och det är dem man satsar på nu att få i arbete.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".