Protester på årsdagen av Libanonkrig

Kriget mellan Israel och Hizbollah i Libanon inleddes för ett år sedan, efter att två israeliska soldater tillfångatagits vid gränsen. Israel svarade med att angripa mål inne i Libanon. Under torsdagskvällen hölls en manifestation i Haifa i norra Israel för de tillfångatagna soldaterna.

I Haifa, i norra Israel, samlades flera tusen personer för en manifestation för de tillfångatagna soldaterna, Ehud Goldwasser och Eldad Regev.

Ehud Goldwassers mamma Miki Goldwasser säger att det varit ett hemskt år.

– Att inte veta något om min son, han kanske är skadad, han kanske till och med bajsar på sig och ingen kan hjälpa honom. Det har varit hemskt, säger Miki Goldwasser.

Ett års tystnad
På ett år har inget hörts från soldaterna som försvann i Libanon den 12 juli.

På scenen står deras foton och också bilden av soldaten Gilad Shalitt som är kidnappad i Gaza. Från honom lämnades ett ljudband för några veckor sedan, där han bland annat anklagade regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för honom. Bandet spelades upp från scenen.

Regeringskritik
Regeringen har fått hård kritik för hur den hanterat frågan om de tillfångatagna soldaterna och utrikesminister Tsipi Livni var en av besökarna i Haifa.

Gilad Bental, som sitter i publiken säger att han tycker att regeringen borde avgå.

Ehud Goldwassers mamma säger att hon förstår att det varit svårt att förhandla med Hizbollah, men hon vill ha mer från regeringen.

Karnit Goldwasser som är gift med Ehud Goldwasser säger att det värsta under året som gått varit att vakna och gå och lägga sig själv.

Hon tycker att krig var fel väg att få soldaterna fria, i stället borde regeringen ha satsat på förhandlingar och samtal.

Katja Magnusson, Jerusalem
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".