Borg: Friheten måste stärkas

Moderaterna och regeringen måste stärka friheten i Sverige. Det var temat när finansminister Anders Borg talade i Almedalen under torsdagskvällen.

Ökad jämställdhet är också en viktig del av frihetspolitiken, sa Borg.

– Om vi tror att friheten har ett värde därför att man får forma sitt liv, då måste det vara så att olika strukturer och institutioner inte föreskriver olika roller för våra barn så att våra flickor ska vara på ett sätt och våra pojkar på ett annat sätt.

Vi ska ha en frigörelse som handlar om att människor själva får välja sin väg genom livet. Då är också jämställdheten en central del av det uppdrag som är vårt, säger Anders Borg.

Många brukar ju sky att prata om jämställdhetsfrågan, varför är det en frihetsfråga?

– Jag tycker att vi ska göra vårt frihetsbegrepp till ett frigörelsebegrepp. Att människor genom att ha resurser och möjligheter kan forma sitt eget liv, säger Anders Borg.

Hur kan du konkret bidra till att öka friheten för Sveriges kvinnor?

– Jag tror att det handlar om vår generella politik. Att vi ska sänka skatter så att människor kan styr över sina liv. Många kvinnor sitter fast i fattigdomsfällor.

Många kvinnor i arbete
Vi måste ha en välfärd där många kvinnor jobbar, som präglas av dynamik och spännande arbetsmiljöer att utvecklas i, säger Anders Borg.

I sitt tal återkom Borg till friheten och hur den ska stärkas i Sverige. Det viktigaste sättet är att fler kommer i arbete och därmed få större makt över sina liv.

Offentlig service
Att göra det lättare att driva företag är ett sätt att få fler jobb. Enligt Borg är också bra offentlig service är ett sätt att öka friheten.

– Vi vill naturligtvis också ha en god välfärd för alla. Det är en klok sak att alla kan få god sjukvård, god barnomsorg och skola oavsett inkomst och förmåga.

Det är en omfördelning mellan människor som gör att vi stärker människan utan att försvaga kraften att arbeta, säger finansminister Anders Borg.

Mats Eriksson
mats.eriksson@ekot.sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".