Ny metod hittar tumörer i urinblåsan

Fler tumörer i urinblåsan hittas med ny metod. Urologkliniken vid Sundsvalls sjukhus är en av de första klinikerna i Sverige som har börjat använda sig av den nya tekniken.

– Förhoppningsvis kommer det att leda till att vi har en bättre diagnostik av patienterna. Vi kanske hittar tumörer som vi normalt sett inte ser med blotta ögat där vi då tidigt kan behandla dem. Förhoppningsvis är det också så att med den här metoden så minskar vi antalet omoperationer som är vanligt vi den här gruppen av patienter, säger Magnus Strandin, överläkare på urologkliniken på Sundsvalls sjukhus.

Patienterna kontrolleras
Varje år får omkring 2 300 svenskar diagnosen urinblåscancer. Ingen annan cancerform har så stor andel långtidsöverlevare som måste kontrolleras och behandlas, och nu hoppas läkarna att den nya metoden kan minska antalet omoperationer.

– Det här är en metod som gör det enklare för oss att diagnostisera blåstumörer. En del av de här tumörerna är svåra att uppfatta med blotta ögat. Med den här metoden så gör ämnet vi sprutar in att tumören fluorescerar rött och det underlättar diagnostiseringen, säger Magnus Straindin.

Linnéa Medelberg, SR Västernorrland
linnea.medelberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".