Nya forskningsresultat om hiv-spridning

Krig, flyktingströmmar och massvåldtäkter har inte ökat spridningen av hiv och aids i Afrika. Den något oväntade slutsatsen presenteras i en rapport i den medicinska tidskriften Lancet.

Forskningsresultatet är oväntat och kontroversiellt. Krigsherrar, strider, flyktingströmmar och massvåldtäkter har länge ansetts vara liktydigt med en ökning av hiv och aids. Men det kanske inte är så.

I tidningen Lancet presenterar forskarna en studie av sju länder i Afrika som alla har drabbats hårt av krigsherrar, flyktingströmmar och massvåldtäkter; Burundi, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Sierra Leone, Somalia, Sudan och Uganda.

I inget fall kunde de finna några bevis för att krigshandlingarna ökande andelen infekterade. Tvärtom, enligt forskaren Paul Spiegel, som leder avdelningen för folkhälsa och hiv vid FN: s flyktingkommissariat, konflikter och krig verkar snarare dämpande för aidsspridningen.

Omgivande länder eller områden där det inte rådde konflikt hade högre smittspridning.

Afrika söder om Sahara står för drygt hälften av världens alla hivsmittade - omkring 25 miljoner. Att i det sammanhanget mena att krig verkar dämpande för hiv-spridningen har väckt förvåning och kritik.

Bland annat har rädda barnen menat att det finns en klar koppling mellan konflikter och risk för hiv.

Paul Spiegels förklaring är att krig hindrar människor från att förflytta sig normalt och isolerar dem lokalt. Det finns stöd i historien.

Under trettio år rasade ett blodigt inbördeskrig i Angola, men hiv och aidsnivån höll sig hela tiden på en radikalt lägre nivå jämfört med grannländerna.  När freden kom 2002 ökade antalet hivsmittade.

Richard Myrenberg, Nairobi
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".