Armén försöker få krigarna från Fatah al-Islam som förskansat sig i Nahr al-Barid att ge upp.

Libanesisk militär får kritik

I Libanon växer kritiken mot den libanesiska armén för att än så länge inte vunnit över den extremistgruppen Fatah al-Islam som förskansat sig i Nahr al-Barid i norra Libanon sen mitten av maj. Hittills har striderna krävt mist 214 dödsoffer, både civila och soldater.

Striderna har pågått sen den 20:e maj och än är de inte slut. Nahr al-Barid är hem för 30 000 palestinska flyktingar, de flesta palestinier har lyckats fly därifrån men några enstaka uppges ändå finnas kvar inne i Narh al-Barid.

Trampminor
Armén försöker få krigarna från Fatah al-Islam som förskansat sig därinne att ge upp men har ännu inte lyckats driva bort dem, trots hård artilleribeskjutning.

För att försvåra för soldaterna ska också stora delar, av det som i praktiken är en flyktingstad, minerats med hjälp av trampminor.

Striderna i Nahr al-Barid är den värsta väpnade konflikten inom Libanons gränsen efter det 15 år långa inbördeskriget.

”Måste ha hjälp”
Och nu växer kritiken mot armén här i Libanon. Flera intellektuella i Libanon jämför soldaterna med scouter som först och främst inte fått någon riktig utbildning och sen inte någon riktig träning i strid. Riktig så långt vill de jag träffar i Beirut inte gå i sina omdömen. En av dem är Djubrani Majoulani.

– Den libanesiska armén måste ha hjälp från omvärlden, från andra länder, från europeiska länder och från USA för att få stopp på det här, säger busschauffören Djubrani Majoulani.

Turistregion
Det som händer två timmars bilresa norrut från Beirut skakar om hela Libanon eftersom 70 procent av befolkningen är beroende av turistindustrin, och precis när striderna började i Nahr al-Barid avbokade praktiskt taget alla turister som förbokat sina hotellrum inför sommaren, allting. Flera hotell har stängt och på restaurangerna är det tyst och öde.

Så det som många libaneser uppfattar som misslyckandet i Nahr al-Barid följs med stort intresse över hela Libanon. Josuf Herasiof en av dem jag träffar på en busstation, skakar bara på huvudet och utbrister.

– Må Gud hjälpa Libanons armé, säger han. Jousf Herasiof rusar vidare mot jobbet samtidigt som striderna i Nahr el-Bared fortsätter.

Jan Andersson, Beirut
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".