Antalet skrotade bilar minskar kraftigt

Bilskrotningen har minskat drastiskt sedan bilskrotspremien tog slut i början av juni. Trots att 25 000 gamla bilar skrotades tack vare bilskrotspremien finns 300 000 bilar utan katalysator kvar i Sverige. Regeringen vill inte ge några löften om nya ersättningar.

På Allbilskroten i Länna tror Stefan Lindell att många nu väntar med att skrota sin gamla bil.

– Det är mycket lugnt nu. Bilintaget har ju minskat kraftigt. Det var ju en höjdpunkt när de betalade ut 4 000 kronor, men efter det har det gått ned dramatiskt. När det var som hetast tog vi in 80 bilar på en dag, nu är vi nere på två om dagen, säger Stefan Lindell.

25 000 på några dagar
Vägverkets siffror visar också på en kraftig minskning. I maj, då man fortfarande kunde få en mindre ersättning för sin bil, skrotades 60 000 bilar. Under de få dagarna i början av juni, när man kunde få premien på 4 000 konor, skrotades 25 000 bilar.

Efter det att premien tog slut och man inte längre kan få några pengar för sin bil har det skrotats 18 000 bilar, enligt Vägverkets uppskattning. Vägverket säger att siffran är osäker och att den förmodligen är ännu lägre.

Men faktum är att det fortfarande finns nästan 300 000 gamla bilar i Sverige.

– Alla de där skruttisarna skulle vi vilja skrota bort. En sådan gammal -88 utan katalysator släpper ut lika mycket som 100 nya moderna bilar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Nya EU-regler
När premien tog slut första juni så började nya EU-regler att gälla och nu får man inte längre betalt för sin bil när man skrotar den. Bertil Moldén vill att regeringen satsar pengar på nya ersättningar.

– Med den medvetenhet som är kring miljön så vill nog alla faktiskt bidra på ett positivt sätt genom att skrota sin bil.

Hannes Borg, sakkunnig på miljödepartementet säger att det inte är aktuellt i dagsläget att införa en ny bilskrotningspremie, men håller dörren öppen för framtiden.

– Vi ska följa hur det nya systemet fungerar. Om det visar sig att de här gamla bilarna inte skrotas ut så får vi ju göra något, men vi har inget sådant förslag i dagsläget, säger Hannes Borg.

Vad kan ni komma att göra i sådana fall?

– Det återstår att se, vi får hitta något effektivt sätt.

På Allbilskroten i Länna har Stefan Lindell märkt att många nu väntar med att skrota sina gamla bilar i förhoppning om nya skrotersättningar.

– Det blev ju en morot för folk att komma och lämna bilen när man fick betalt för det. Det är ju aldrig fel att få betalt för någonting. Nu svider det för dem när vi tar betalt när vi är ute och hämtar bilar, säger Stefan Lindell.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".