Potatisåker under vatten vid Tåkern.

Erlandsson överväger katastroffond

Jordbruksminister Eskil Erlandsson överväger att införa en katastroffond för landets bönder efter den senaste tidens regnoväder som slagit hårt mot lantbruket. LRF kräver en fond för att lindra effekterna av klimatförändringarna och det här ska nu utredas enligt jordbruksministern.

Lantbrukaren Bo Mjärdner vid sjön Tåkern i Östergötland är en av de drabbade bönderna

– Det är ett potatisland härunder vattnet och nu är det ungefär en 1,20 meter djupt med vatten ovanpå. Det är ju naturligtvis fruktansvärt.

Är potatisen förstörd under det här?

– Ja, det bedömer jag att det är.

Det är inte ovanligt att enskilda bönder förlorar miljonbelopp när deras marker översvämmats efter regnen i södra Sverige. Att försäkra sig för sådant här är ingen lösning enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, eftersom premierna skulle bli för höga.

Katastroffond
Därför vill LRF ha en nationell katastroffond där drabbade lantbrukare skulle kunna söka stöd när översvämningar och stormar förstör grödorna

Centerpartistiske jordbruksministern Eskil Erlandsson säger att den statliga klimat och sårbarhetsutredningen nu ska titta på frågan.

– Vi får ju överväga nu när situationerna tycks vara extrema på skilda håll i landet år efter år ,och det närmaste övervägandet kommer i den kommission som ska lämna sin rapport i månadsskiftet augusti-september som handlar om vad vi ska göra när landet på olika sätt råkar ut för katastrofer.

Hur länge kan ett beslut dröja?

– Ja, nu ska vi invänta vad kommissionen säger och den kommer ju i månadsskiftet augusti-september. Därefter får vi skapa oss en bild av hur läget är totalt i skilda delar av landet, säger han.

Lantbrukaren Bo Mjärdner får alltså vänta på besked om ersättning från staten och det kan bli tufft eftersom det är stora belopp på spel.

– Ja, det är ju flera miljoner förstås, och alla kostnader som är nerlagda på det, säger han.

Tahir Yousef, SR Östergötland
tahir.yousef@sr.se

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".