Murdoch frustrerad över långsamt köp

Rupert Murdoch, den australiensiske mediemogulen, blir alltmer frustrerad över att köpet av Dow Jones, som äger tidningen Wall Street Journal, inte går igenom.

Det var vid en konferens om medier i USA som Rupert Murdoch på torsdagen signalerade att han är ganska trött på att affären aldrig blir av.

35 miljarder
De ändrar sig hela tiden, sade Murdoch och refererade till familjen Bancroft som ägt Wall Street Journal i över hundra år.

Förhandlingar pågår om tidningen som Murdoch bjudit ungefär 35 miljarder kronor för, men familjen Bancroft vill att det i köpet ska ingå någon garanti för Wall street Journals fortsatta oberoende

Oberoende
Bancrofts har låtit tidningen vara oberoende, enkelt uttryckt betyder det att ägaren inte utövar något inflytande och kan använda tidningen som propagandavapen.

Och det är något som Rupert Murdoch gjort sig känd för, att ideologisera medier, som Fox news i USA och de brittiska Murdoch tidningarna som fick stödja Tony Blair i valrörelser.

Ny kanal
Murdoch vill köpa Wall Street Journal samtidigt som han startar en ny TV-kanal Fox Business Network i oktober. En utmaning mot den största och lönsamma affärs-tv-kanalen CNBC

Troligen är tanken att Wall Street journal och den nya Fox-kanalen är tänkta att stärka varandra.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".