Högsäsong för ficktjuvar och bluffakturor

Det är högsäsong för ficktjuvar just nu. Enligt Brottsförebyggande rådet så har antalet väskryckningar ökat kraftigt de senaste månaderna. Turister i storstäderna är extra utsatta.

På Stockholms central har man märkt en tydlig ökning av antalet stölder och enligt tågvärd Erik Franklin, bör man inte låta någon okänd hjälpa till med resväskan.
– Det jag vet vi varnar för är det här med att de vill hjälpa en på tågen med väskorna, och så vänder man sig bort och så är väskorna och personen borta. Om någon erbjuder sig ska man inte låta den ta väskorna. Bara folk man känner eller vi som är uniformerade går ju bra också. Man ska vara väldigt uppmärksam på trevliga människor, säger han. 

Ökade med 22 procent
Brottsförebyggande rådets statistik visar att väskryckningarna ökade med 108 procent under andra kvartalet i år, jämfört med första kvartalet. De anmälda fickstölderna ökade med 22 procent under samma period.

Polisinspektör Christer Brunström vid Klarapolisen säger att det inträffar mellan 400 och 500 fickstölder per månad i Stockholms city och för att försöka minska stölderna samverkar polisen med bland andra väktare och butiksägare. Man har också tagit hjälp av sommarjobbande ungdomar som informerar besökare om stöldriskerna.  

– Det är ett projekt som Norrmalms och Östermalms stadsdelsförvaltningar har tillsammans med city i samverkan, Stockholms stad och polisen, och det är för att hjälpa turisterna i Stockholm som kommer hit för en tryggare och renare miljö.  

Varning för illegalt spel
Christer Brunström från Klarapolisen vill också varna för illegalt spel i citykärnan.

– De kommer i omgångar och vi är på dem så gott det går. De håller ju mest till på Drottninggatan och Västerlånggatan, och där hjälper också ungdomarna till att dela ut. Då parkerar vi upp en polisbuss med anslag ”varning för dobbleri. Det ska man inte göra, man ska inte spela, för man kommer aldrig att vinna några pengar. Man är bara en förlorare i det skedet, och de kommer varje sommar. De kommer i slutet av maj och reser hem i slutet av september, säger han.

Bluffakturor
Bluffakturor är ett annat typiskt sommarbrott. Enligt Svensk Handels informatör Kristina Larsson passar brottslingarna på när den ordinarie personalen är på semester, vilket gör att många fakturor slinker igenom systemet. Kristina Larsson kan inte säga hur stora belopp det rör sig om men problemet är så pass stort att Svensk Handel har börjat arbeta för att det skall bli straffbart att skicka ut bluffakturor.

– Det här kostar ju samhället mycket pengar, inte bara det företagen blir lurade på, men det är mycket runtom som också kostar mycket pengar, så vi talar om ganska stora tal här.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".