Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Felaktig tolkning av migrationsdomar"

Publicerat fredag 13 juli 2007 kl 12.33

Migrationsverkets omdiskuterade beslut om avvisningar till Irak bygger på en felaktig tolkning av domar i Migrationsöverdomstolen. Det säger en av domarna i Migrationsöverdomstolen. Domen visar egentligen att det inte går att avvisa personer till Bagdadområdet.

Sten Wahlqvist är lagman vid Migrationsöverdomstolen. Han ledde förhandlingarna i två av de fall som legat till grund för verkets beslut om asylsökande från Irak.

– Om man har en hemort i en väldigt orolig del av Irak, så är det inte samma som de här kurddomarna då, utan då är det mycket som talar för att man har rätt till uppehållstillstånd, säger Sten Wahlqvist.

I tre domar från i våras tog Migrationsöverdomstolen ställnnig till om irakier har rätt att få asyl i Sverige. Två av dem gällde personer från norra Irak.

Dömd brottsling
Ett fall gällde en man från Bagdad som begått brott, och där brottet spelade avgörande roll för att han blev utvisad. Om han inte hade begått brott, hade han sannolikt fått tillfälligt uppehållstillstånd, säger Sten Wahlquist.

Ändå blev den här domen om att utvisa en brottsdömd irakisk man avgörande när Migrationsverket i förra veckan fattade sina vägledande beslut, som gäller tre andra irakier.

Det är mindre lämpligt säger Sten Wahlqvist.

– Det som gör det fallet unikt, att vi ansåg att den mannen ändå inte skulle få uppehållstillstånd, det berodde på att den mannen var dömd för ett allvarligt brott här i Sverige. Han var dömd för våldtäkt och fick 2 1/2 års fängelse, säger Sten Wahlqvist.

Men om det är fråga om en person som begått grova brott, är det då lämpligt att ett sådant fall blir vägledande för hur övriga asylsökande behandlas?

– Nej, det är det inte.

Ett av Migrationsverkets beslut från i förra veckan kommer att överklagas, säger mannens advokat till Ekot.

Domen kommer sannolikt att hanteras med förtur, eftersom den blir viktig för tusentals asylsökande irakier i Sverige.

Sten Wahlqvist säger att det är troligt att Migrationsöverdomstolen får också det ärendet.

– Det är ju ett så kallat pilotavgörande. Självfallet kommer vi, när målet kommer till oss på Migrationsöverdomstolen att ta det med förtur, eftersom det rör väldigt många människor. Det är prinicpiellt viktigt att man snabbt får ett prejudikat i sådana fall, säger Sten Wahlqvist.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".