Låg dollar påverkar svensk ekonomi

Den amerikanska ekonomin är skakig och dollarn närmar sig nu historiskt låga nivåer. Det är något som får effekter även på den svenska ekonomin, både positiva och negativa effekter. De som förlorar mest på en svag dollar är den svenska exportindustrin. Mauro Gozzo är chefsekonom på Exportrådet.

– Företag som konkurrerar med amerikanska företag får det naturligtvis tuffare och företag som exporterar till USA och områden som följer dollarns utveckling, deras vinster minskar ju naturligtvis, säger han.

Exportföretag
De flesta större börsbolagen i Sverige förlorar på att dollarn nu är så svag. Men det är främst de företag som är beroende av export som drabbas. Bland annat skogs och pappers-massaföretag som SCA och Stora Enso.

Men det finns också de som tjänar på att det är billigt att importera, klädjättar som HM och kedjor som Clas Ohlsson är exempel på vinnare.

Dagens nivå rimlig
En låg dollar kan till och med hjälpa till att hålla vår svenska inflation i schack genom att exporten får det lite jobbigt. Och dollarn kanske inte ska vara så hög anser Mauro Gozzo. Utan dagens nivå kan vara ganska rimlig.

Och så länge dollarn håller sig på nuvarande nivåerna så ska det inte vara några problem. Problemen kommer om dollarkursen skulle rasa kraftigt. Robert Bergqvist, chefsekonom på SE banken.

– Säg att vi börjar röra oss ned mot sex kronor för en dollar då kommer det här att kännas för svensk exportindustri. Konsekvenserna blir att man kanske tvekar lite mer kring att göra investeringar och nyanställa folk. Det kan få negativa effekter på tillväxten, säger han.

Husmarknaden
Hur stora chanserna är till att dollarn nu plötsligt skulle ta ett rejält kliv neråt är svårt att avgöra och enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SE-banken finns inget som pekar på det idag.

Det största orosmomentet idag är enligt den amerikanska husmarknaden som drabbats av en bostadslånekris. En av orsakerna till dollarn låga värde och som skulle kunna vara en början på en större ekonomisk kris.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".