E6:an i västra Sverige är särskild drabbad.

Vägpirater ökande problem för turister

Turistsäsongen är här och med den även vägpiraterna. I år har antalet husbilar som drabbats dubblerats jämfört med förra året.

– Det är ju oroväckande. Jag har kört mycket i Europa, och där får man ju inte fricampa som man får här, det tycker jag är en fördel som vi har i det här landet, säger husbilsägaren Lennart Folmén från Västervik på en regnig husbilscamping i Stockholm.

Informationsbroschyrer
De så kallade vägpiraterna härjar framförallt på rastplatser utmed E6:an i västra Sverige. Där har polisen sedan tre år tillbaka ett samarbete för att förhindra de här brotten. Bland annat har man gått ut med informationsbroschyrer till turister om hur man kan skydda sig.

Förra året sjönk också antalet vägrån från 97 fall år 2005 ned till 31 incidenter år 2006.

Men i år har alltså antalet vägrån ökat betydligt och är redan nu dubbelt så många som förra året. Hittills har 64 husbilar blivit utsatta och då har vi ändå en bit kvar av turistsäsongen.

Polissatsning
Kriminalinspektör Per-Arne Nilsson är samordningsansvarig för polisen satsning i västra Sverige. Han säger att husbilsägarna, särskilt utländska turister, gör det alldeles för lätt för vägpiraterna.

– De måste ta ett större ansvar, vilket de inte gör idag. Folk nonchalerar informationen. Rastplatser efter vägarna är idag inga övernattningsplatser. De är till för att rasta på. Som husbilsåkare gör man det för enkelt för de kriminiella. Sedan finns det en sak till. Det är att det är lönande kriminalitet. Hur kan folk släpa med sig så mycket saker som de gör? undrar Per-Arne Nilsson.

Få råkar illa ut
Det som stjäls från husbilarna är bärbara datorer, tv- och GPS-apparater, mobiltelefoner och kontanter, som ofta lämnas helt synliga inom förarområdet.

Samtidigt vill Per-Arne Nilsson tona ner hotbilden av vägpirater som attackerar sovande turister. Det är trots allt väldigt få husbilar som råkar illa ut, säger han. I de allra flesta fall rör det sig snarare om stöld än om rån.

– Det är under en promille av alla som åker husbil i Sverige som drabbas av det här brottet. Och som tur är, har vi inte ett enda våldsbrott rapporterat. Låt oss hoppas att det fortsätter så, säger Per-Arne Nilsson.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".