Jordbruksverket hoppfullt om att stoppa smitta

Minst tiotusen grisar i Skåne att avlivas i ett försök att få bukt med den smittsamma grissjukdomen PRRS. Men trots att det är nödslakt det rör sig om så kommer köttet att gå rakt ut till köttdiskarna.

För viruset är inte farligt för människor berättar Håkan Henriksson som chef för distriktsveterinärerna i Sverige.

– Det kan tyckas konstigt att man skickar ut djur som skulle kunna bära på virus eller liknande. Men sjukdomen är inte ett problem på det sättet. Hela Europa har ju sjukdomen i länderna i varierande grad så det är ju det köttet som importeras redan idag har ju samma status som det här köttet som kommer från de här besättningarna.

– Det är ju ett produktionsekonomiskt problem med de här besättningarna som är smittade att man tappar tillväxt, men för övrigt är det ju ingen fara för människor överhuvudtaget, säger han.

10 000 djur
Jordbruksverket tror fortfarande att virussjukdomen kan stoppas och på de två gårdar i Skåne där smittan är bekräftad kommer omkring 10 000 djur att slaktas, så snart som möjligt och det kan bli ännu fler, fortfarande väntar man på provsvar från de tre andra gårdar där man misstänker att smittan finns.

– Först och främst så tömmer vi gårdarna på alla grisar sen kommer de att saneras, därefter får de stå tomma ett tag sen får man då föra in nya friska grisar, säger han.

Mycker smittsamt
Hur smittan kommit till Sverige eller hur den spritts är oklar, men viruset är mycket smittsamt och om man till exempel inte rengör transporterna mellan varje djurfrakt så kan smittan lätt spridas mellan besättningarna.

De svinuppfödare som nu tvingas slakta sina smittade grisar kommer att få full ersättning, säger jordbruksministern, centerpartisten Eskil Erlandsson.

– Den lagstiftning som finns är generell och den gäller och den ger vad jag förstår ersättning för djurvärden upp till 100 procent, men också till saneringskostnader till mycket stora delar. Lagstiftningen ska tillämpas i det här fallet precis som i andra fall.

Hur viktigt är det att hålla smittan borta från Sverige?

– Det är viktigt framför allt ur producentsynpunkt eftersom det här drabbar producenterna hårt, men det är också en djurhälsoaspekt i det här. Jag tycker vi ska ha friska och glada djur, i det här fallet grisar.

– Och förhoppningsvis kommer vi att få det när vi har slaktat ut de som idag är smittade, säger Eskil Erlandsson.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se
Rickard Sturesson (SR Kristianstad)
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".