Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kineser ovetande om hiv-problem

Aids och hiv är växande problem i Kina. Under den senaste tiden har myndigheterna publicerat siffror på antalet smittade som nu närmar sig en miljon. Men huvuddelen av kineserna vet inget om problemet. Det har gått alltför långsamt med informationen anser chefen för FN:s befolkningsprogram i Kina.
Egentligen är det bara under de allra senaste månaderna som de kinesiska myndigheterna erkänt att aids och hiv existerar i stor skala i Kina. Antalet smittade uppgår till 0,1 procent av befolkningen och det kan låta som låga siffror. Men genom att Kina har så stor befolkning rör det sig om en miljon. ”Tio miljoner inom tio år” Genom att spridningen av smittan sker snabbt kan Kina ha tio miljoner smittade inom en tioårsperiod, säger danskan Siri Tellier, som är chef för FN:s befolkningsprogram i Kina. Hon leder också samordningen av FN-organens insatser i fråga om aids och hiv-information i Kina. - Det går för långsamt med informationen, säger Siri Tellier. Bland den stora befolkningen finns mycket liten medvetenhet. Till att börja med smittades missbrukare som injicerar droger, prostituerade, homosexuella. En stor ökning av antalet smittade har skett i några landsbygdsområden där smittat blod har förts vidare till fattigbefolkningen. Nya riskgrupper Siri Tellier pekar på nya riskgrupper. Det är ungdomar som i dag lever ett helt annat liv än sina föräldrar med sexuell debut före äktenskapet vilket inte var vanligt i Kina tidigare. Siri Tellier efterlyser kampanjer på bred front, i skolorna och ute på arbetsplatser. Sådan informationen saknas i dag, säger Siri Tellier. Myndigheter borde informera FN-organisationer och enskilda organisationer som arbetar i Kina sprider flygblad bland annat på järnvägsstationer och på tåg. Därigenom nås bland andra många av de som flyttar inom Kina, beräkningar har gjorts som visar att det för närvarande finns en stor grupp, minst 100 miljoner kineser som rört sig från fattiga landsbygdsområden in till städerna. De kan lätt hamna i riskzonen, anser Siri Tellier. Marie Stopes China är en oberoende organiation som bland annat samarbetar med kinesiska opinionsbildare för att informera om aids och hiv. Kate Mills från Mary Stopes saknar i likhet med Siri Tellier kraftfulla initiativ från kinesisk sida. - Om kommunikationsdepartementet skulle besluta sig för att sprida information, skulle alla kineser inom en vecka veta allt om vad de behöver veta, säger Kate Mills.
Lars Gunnar Erlandson, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".