Ryssland vill byta ut FN:s sändebud i Kosovo

Ryssland tänker inte delta i samtal om det senaste förslaget om Kosovos självständighet om inte förslaget förändras på en rad punkter. Dessutom vill Rysslands byta ut Martti Ahtisaari som FN-sändebud till Kosovo.

- Vi behöver en opartisk internationell medlare för förhandlingarna om Kosovo, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov idag i en kommentar till Martti Ahtisaaris tidigare uttalanden i en finsk tidning.

I den intervjun kritiserade Ahtisaari Ryssland för att försvaga sin position internationellt med sin inställning till Kosovo-förhandlingarna. Den ryske utrikesministern sa att om FN-sändebudet till Kosovo verkligen uttryckt sig så var det ytterst olämpligt.

Måste stödjas av Serbien
- Om en av parterna i en förhandling inte accepterar villkoren så måste samtalen fortsätta, troligen med en ny medlare, tillade Sergej Lavrov.

Rysslands hållning i frågan är att en plan för Kosovos framtid måste stödjas av Serbien, i annat fall kommer ryssarna att lägga sitt veto i FN:s säkerhetsråd. Martti Ahtisaaris första förslag i februari skulle innebära långtgående självständighet för Kosovo med sin 90-procentiga majoritet albaner i befolkningen.

Ökade spänningar i regionen
Med stöd av Ryssland har Serbien motsatt sig planen medan Frankrike, Storbritannien och USA försökt omarbeta den för att nå en kompromiss alla parter kan godta. Det senaste och tredje förslaget nämner inte ens självständighet för Kosovo utan lämnar över till serber och kosovoalbaner att själva förhandla fram en lösning på provinsens framtid.

Den ryske utrikesministern Lavrov kallar den senaste Kosovo-planen för en enbart kosmetiskt förskönad version av Ahtisaaris ursprungliga förslag. FN:s sändebud till Kosovo, Martti Ahtisaari, varnar i sin tur för ökade spänningar i regionen om förhandlingarna drar ut alltför mycket på tiden.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".