Planerat terrordåd mot Londons t-bana

I Storbrittanien har gripandet av tre män som misstänks ha planerat terrordåd i London, väckt ytterligare oro, efter en vecka där premiärminister Blair varnade britterna för risken för terrorattacker. Tunnelbanan sägs ha varit ett av flera tänkbara mål
Efter de första larmrapporterna om att de tre män som har häktats skulle ha varit i färd med att planera en attack med cyanidgas mot Londons tunnelbana, har aningen mindre skrämmande uppgifter sakta sipprat fram under dagen. Idéstadiet Enligt dem skall männen ha övervakats en längre tid av säkerhetstjänsten och gripits på ett mycket tidigt stadium, efter beslut på högsta politiska nivå.Tunnelbanan sägs bara ha varit ett av flera tänkbara mål och allt var fortfarande på idéstadiet. Men det är ingen tvekan om att både regering och säkerhetstjänster tar hotbilden mot Storbritannien och brittiska intressen på mycket stort allvar, säkerhetskällor beskriver terrorhotet som ”mycket allvarligt och mycket verkligt.” Diffusa hot Problemet är att hotet är lika diffust som allvarligt: regeringen ber den brittiska allmänheten vara vaksam, men kan inte säga exakt vad den ska vara vaksam mot. Vice premiärminister John Prescott sade idag: ”om vi hade specifika upgifter om specifika mål skulle vi säga det, som det är är vi i högsta beredskap för att skydda allmänheten.” Beredskapen syns på gator och tunnelbanestationer i London, med en tydligt ökad närvaro av beväpnad polis. Londonbor terrorvana Än så länge finns det inga tecken på att Londonborna undviker tunnelbanan eller de stora varuhusen. London är en stad med erfarenhet av att leva vidare i tider av terror och bombhot. Men oron finns här, för den här gången handlar det inte om att hålla utkik efter bomber den irländska republikanska armén kan ha gömt i offentliga papperskorgar, utan om något potentiellt mycket värre som man inte vet nånting om.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".