Fler riskerar skuldfälla när räntorna ökar

Bostadslånekrisen i USA kan vara en varningsklocka för den svenska bostadslånemarknaden. I USA uppges 2,5 miljoner kunder nu ha allvarliga återbetalnings-problem efter att räntorna nu stiger och huspriserna faller.

Det här är något som man bör vara uppmärksam på även i Sverige.

– Den situation som vi har nu med en väldigt hög kredittillväxt och stor utlåning i kombination med stigande fastighetspriser har kanske varit rimlig fram till i dag, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SE-banken.

– Sträcker vi ut tidsperioden och vi ligger kvar på de här husprisökningarna i kombination med kraftiga ökningar av lånestockarna kommer det någonstans att blir ett problem. Den situationen får man vara uppmärksam på så att det här inte går oss ur händerna och vi tappar kontrollen över situationen.

Kan inte amortera
När den amerikanska bostadsmarknaden var som hetast för några år sedan så riktade många banker in sig på att låna ut till hushåll med mycket liten kreditvärdighet. Nu när räntan stigit och priserna gått ner så kan 2, 5 miljoner amerikaner inte betala av sina lån.

Även här i Sverige överöses många människor med låneerbjudanden från bankerna. Både från de större traditionella men även från mindre banker som lättare ger lån, även om man har en betalningsanmärkning eller saknar fast jobb.

God affär
Utlåning är nämligen en mycket god affär för bankerna. Det är bankerna själva som har ansvaret för att människorna de lånar ut till verkligen kan betala tillbaka, enligt Annika Hernodh, chef på konsumenternas Bank- och Finansbyrå.

Enligt Annika Hernodh är det också positivt att det blir lättare att låna för människor som kan ha problem med att ta lån i vanliga fall.

Skuldspiral
Den ökade tillgängligheten kan också omvandlas från en möjlighet till en skuldspiral för många när räntorna går upp och priserna ned.

– Man måste vara noga och titta på att det verkligen finns en återbetalningsförmåga. Man vill inte att konsumenten ska hamna i en situation där de inte kan hantera det, det finns en risk att man aldrig kommer ur om man hamnar i en skuldfälla med kronofogdeproblem och så vidare. Då kan man få väldigt allvarliga problem.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".