"Regeringen bör genomföra en generell skattesänkning på arbete"

Finansminister Anders Borgs riktade skattesänkningar för att lösa utanförskap döms ut av kritiker. SACO:s samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg efterlyser en generell skattesänkning på arbete.

– Jag tycker inte att regeringen är generell nog. Den är alldeles för upptagen av hur ska vi gynna den ena eller andra gruppen som vi tycker är strategisk viktig. De ser alldeles för mycket på träden, de har tappat bort skogen.

– Det är den samlade delen av beskattningen som måste ner och det betyder att man ska faktiskt uppmuntra dem som vill tjäna mycket pengar. Därför att om de uppmuntras att jobba mera och fler utbildar sig och fler tar ansvar, då blir det fler jobb åt låginkomsttagare också.

Gunnar Wetterberg tycker att regeringens skattepolitik är plottrig och att den inte på ett genomtänkt sett angriper problemen med sysselsättningen, för att hitta en långsiktig lösning på frågan hur fler ska få ett arbete.

Enligt Wetterberg är det fel väg att gå när regeringen inför olika skatteavdrag för olika grupper. I stället måste regeringen genomföra en generell sänkning av inkomstskatten.

– Den ska ner i alla inkomstlägen. Därför bör man ta bort värnskatten som man för längesedan lovat att göra, men man bör också titta på hur man kan bromsa kommunalskatteutvecklingen. Det är den som har pressat upp marginalskatten procent för procent för alla inkomsttagare i alla inkomstlägen.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".