Senatorer ger Bush tidsfrist om Irak

De republikanska senatorer i den amerikanska kongressen som velat tvinga president George Bush att ta hem amerikanska trupper från Irak, har nu backat från sina krav. De ger Bush en tidsfrist tills i höst.

Det är två tunga inflytelserika senatorer som de senaste veckorna kallats de ”rebelliska republikanerna”, John Warner och främst Richard Lugar som chockade det politiska Amerika med det här.

– En kursändring måste ske nu, sa senator Richard Lugar.

Efter de orden har ett möjligt amerikanskt uttåg från Irak debatterats vildsint i USA.

Backar
Men nu har de bägge åldersstigna silverhåriga senatorerna backat.

De vill fortfarande ta hem soldater, men inte nu. Istället vill de att president Bush senast den 16 oktober ska lägga fram en ny Irakstrategi och den ska innehålla ett tillbakadragande av amerikansk trupp. Men ingenting i förslaget tvingar presidenten att ta hem soldater, något som oppositionen, demokraterna, vill.

Senatorerna vill också att president Bush ska be kongressen om stöd för ett krig i Irak en gång till. Det gjorde President Bush 2002.

Störta Saddam Hussein
Det som kongressen gick med på då, och som fortfarande gäller handlar om att störta Saddam Hussein och hitta massförstörelsevapen. Det tycker senatorerna är inaktuellt idag.

Senator Warner och Lugar vill fortfarande ha en ny strategi för kriget i Irak, men de anpassar sig efter president Bush som vill ha tid för att i höst kunna visa resultat på slagfältet i Irak. Samtidigt distanserar de sig från demokraterna.

En knivig balansgång, men det är ju val till kongressen nästa år.

Jesper Lindau, Washington
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".